EtusivuAjankohtaistaTiedotusvälineetKylien arjen turvallisuutta parannetaan koulutuksen avulla
Lehdistötiedotteita aiemmin
14.2.2017


Kylien arjen turvallisuutta parannetaan koulutuksen avulla

Meidän turvallinen kylä -koulutukset tuovat turvatietoa ja lisää elinvoimaa kyliin. Koulutuksia on kevään aikana luvassa useilla alueilla, kuten Etelä-Savossa, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa ja Lapissa. Koulutuksia järjestävät kyläturvallisuuskouluttajat, jotka saivat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön antaman koulutuksen viime syksynä.

Kylän asukkaiden taito toimia häiriötilanteessa on avainasemassa, jos pelastustoimi ei tavoita asukkaita riittävän nopeasti. Meidän turvallinen kylä -koulutuksissa on harjoiteltu muun muassa alkusammutustaitoja sekä varautumista arjen häiriötilanteisiin, kuten sähkökatkoihin.

– Koulutettavat ovat pitäneet etenkin alkusammutuksen ja ensiavun merkitystä suurena, kertoo kyläturvallisuuskouluttaja Jukka Niiranen Oulusta. Alkusammutusharjoitus kuuluu osana Kyläturvallisuuskoulutukseen.

Tänä keväänä kyläturvallisuuskoulutuksia järjestetään helmi- ja maaliskuussa Savonrannalla ja Enonkoskella sekä maaliskuussa Liedossa ja Tervolassa. Toukokuussa vuorossa on Saarijärvi. Koulutusta on suunnitteilla myös Hämeenlinnaan, Espooseen, Forssaan, Savonlinnaan, Halsualle, Kaustiselle ja Kannukseen. Koulutuksista tiedotetaan paikkakunnilla niiden lähestyessä.

SPEK koulutti viime syksynä 68 kyläturvallisuuskouluttajaa, jotka ovat käynnistäneet koulutuksia omilla asuinalueillaan. Alueelliset pelastusliitot tukevat kouluttajien työtä ja SPEK on sitoutunut kouluttamaan lisää kouluttajia.

Yleisimmät häiriötilanteet maaseudulla aiheutuvat Niirasen mukaan luonnonilmiöistä. Niistä voi seurata pitkiä sähkökatkoja, jolloin rakennusten lämmitykseen täytyy varautua muulla tavalla.

–Leivinuunit ja takat ovat onneksi yleisiä. Polttopuuta täytyy kuitenkin olla tarpeeksi.

Varautumisen perustaso maaseudulla on Niirasen mukaan hyvä.

–Esimerkiksi ruokaa ostetaan yleensä moneksi päiväksi, kun kauppamatkat voivat olla pitkiä. Varautuminen tavallaan kuuluu maalaiselämään.

Turvallisuutta lisää myös yhteisöllisyys. Kylät ovat tiiviitä yhteisöjä, joissa asutaan lähekkäin.

– Turvallisuuskoulutukset ovat tärkeitä myös maaseudun elinvoiman kannalta. Ne tuovat positiivista asennetta kyliin, sanoo koulutusohjaaja Aikku Eskelinen.

Meidän turvallinen kylä -koulutukset käynnistyivät Kainuussa vuonna 2013, mistä lähtien on koulutettu satoja kyläläisiä ympäri Suomea. SPEK käynnisti kyläturvallisuustyön yhdessä pelastuslaitosten ja paikallisten kylätoimijoiden kanssa, ja työtä on tukenut Palosuojelurahasto.

 

Lisätietoja:

koulutusohjaaja Aikku Eskelinen, 040 834 4545, aikku.eskelinen@spek.fi