EtusivuAjankohtaistaTiedotusvälineetNouHätä!-kampanjassa uusi ennätys: mukana 555 koulua
Lehdistötiedotteita aiemmin
5.3.2019


NouHätä!-kampanjassa uusi ennätys: mukana 555 koulua

Tämän lukuvuoden NouHätä!-pelastustaitokampanja on parhaassa vauhdissa. Mukana on 30 uutta koulua ja kokonaisuudessaan niitä on ennätysmäiset 555. Pelastuslaitosten turvallisuuskouluttajat opettavat yläkouluissa kahdeksasluokkalaisille onnettomuuksien ennaltaehkäisyä sekä toimintaa vaaratilanteissa.

Opetuksen jälkeen nuoret voivat osallistua NouHätä!-kilpailuun. Kilpailun alkukarsinnat pidetään 15.3. mennessä, alueelliset mestarit selviävät 28.3. ja vuoden 2019 NouHätä!-mestarijoukkue selviää 25.4. Pelastusopistolla Kuopiossa pidettävässä finaalissa.

– Onnettomuudet johtuvat hyvin harvoin huonosta tuurista. Pikemminkin ne ovat ”tapa”-turmia. Turvallisuuden parantaminen onkin tapojen ja osaamisen kehittämistä. NouHätä!-kampanja pyrkii parantamaan yläkoululaisten suhtautumista turvallisuuteen ja samalla antamaan työkaluja turvallisempaan arkeen, kertoo NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Vesalaista voisi tituleerata NouHädän kiertäväksi suurlähettilääksi. Hän on lähettilään roolissaan kiertänyt Suomea neljänä lukuvuotena ja ollut yhteydessä niin pelastuslaitoksiin kuin koulutoimeenkin, jotka ovat avainasemassa siinä, että koulut tarttuvat NouHätä!-kampanjaan ja sitoutuvat sen kautta koululaisten turvallisuustaitojen edistämiseen.

NouHätä_pieni.jpg

700 000 koululaista on tähän mennessä oppinut paloturvallisuustaitoja

NouHätä on suurin yhdelle ikäluokalle kohdistettu turvallisuuskampanja Suomessa. Parhaillaan sitä kehitetään tukemaan entistä enemmän opettajia. Kampanjassa edistettävät turvallisuustaidot sisältyvät perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, vaikka niitä ei ole suoraan kohdistettu mihinkään oppiaineeseen.

Tässä onkin osasyy NouHädän suosioon. Valitsemalla valmiista koulutusmateriaaleista soveltuvimmat osat opettajat voivat opettaa opetussuunnitelmaan kuuluvia turvallisuusasioita. Tai sitten kouluttaja tulee pelastuslaitokselta, kuten hyvin usein tapahtuu.

Kahdeksasluokkalaiset ovat tärkeä turvallisuusviestinnän kohde. Yläasteiässä nuorten elinpiiri laajenee voimakkaasti, mikä lisää myös nuoren vastuuta tekemisistään – mahdollisista ”ryhmässä toilailuistakin”. Vauhti kovenee, kun mennään mopolla tai mopoautolla. Myös erilaisia hätätilanteita saattaa tulla vastaan. Siksi on tarpeen vaikuttaa nuorten turvallisuuteen liittyviin asenteisiin ja osaamiseen.

– NouHätä! antaa ennen kaikkea varmuutta ja rohkeutta toimia hätätilanteessa. Oppilaat huomaavat, että ei se ollutkaan niin vaikeaa, mä osaan. Kampanja antaa uskallusta tarttua toimeen, kertoo opettaja Suvi Haanpää Meri-Porin yhtenäiskoululta.

NouHätä!-kampanjan avulla on 23 lukuvuoden aikana kaikkiaan yli 700 000 kahdeksasluokkalaista saanut perehdytystä paloturvallisuudesta ja onnettomuuksien ehkäisystä ja parantanut näin turvallisuustaitojaan. Tänä vuonna mukana on ennätysmäiset 554 koulua, eikä ihme; kampanjan kautta nuoret oppivat koulujen turvallisuusopetukseen kuuluvia asioita, jotka muuten jäisivät vähälle huomiolle.

– Konkreettisimmillaan tämä näkyy silloin tällöin uutisissa, kun hätätilanteessa kunnostautunut nuori kertoo oppineensa taitonsa NouHätä-kampanjassa, iloitsee NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen.

Lisätietoja:
www.nouhata.fi
Risto Vesalainen, NouHätä!-lähettiläs, 046 949 9545