EtusivuAjankohtaistaTiedotusvälineetSuomalainen NouHätä!-kampanja kiinnostaa Euroopassa
Lehdistötiedotteita aiemmin
26.3.2019


Suomalainen NouHätä!-kampanja kiinnostaa Euroopassa

NouHätä!-kampanja, joka on parantanut yläkoululaisten turvallisuusosaamista jo 23 vuoden ajan, on kutsuttu mukaan kansainväliseen hankkeeseen. Erasmus+-rahoitteinen BFireSafe@School-hanke tuottaa paloturvallisuuden opetusmateriaaleja yläkoululaisille. Hankekumppanit kokoontuvat tällä viikolla Helsingissä ja tutustuvat torstaina myös NouHätä!-aluekilpailuihin. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailuja.

bfiresafelogo2.jpg

Kahdenkymmenenkolmen vuoden kokemus yläkouluikäisten turvallisuusosaamisen parantamisesta on aikamoinen saavutus, varsinkin kun nuorten kulttuuri ja elinympäristö ovat tuona aikana mullistuneet valtavasti. Nyt nuoret elävät ja oppivat virtuaalitodellisuudessa niin koulussa kuin vapaa-ajalla, ja tämä on tärkeää ottaa entistä vahvemmin huomioon myös turvallisuusopetuksessa.


BFireSafe@School-hankkeessa kehitetään yleiseurooppalaisia vuorovaikutteisia paloturvallisuuden opetusmateriaaleja yläkouluikäisille. Hankkeessa on mukana seitsemän eurooppalaista maata.

Hanke ajoittuu NouHädän kannalta hyvää aikaan, sillä NouHädän opetusmateriaaleja uudistetaan parhaillaan. Käytännössä NouHätä! on peruskoulussa toteutettava opetusohjelma, mutta se on aina ollut materiaaleiltaan aikansa aallonharjalla. Nyt materiaaleja uudistetaan eurooppalaiseen hankkeeseen tukeutuen. Aivan varmasti Suomen suurimmalla koulujen turvallisuuskampanjalla on paljon annettavaa Eurooppaan.

– Olemme tietoisia, että NouHätä!-kampanjaa on toteutettu onnistuneesti meidän hankkeemme kohderyhmälle jo jonkin aikaa. Toivomme, että voimme Helsingin vierailullamme oppia teidän kokemuksistanne ja hyvistä käytännöistänne omaa projektiamme varten, sanoo palopäällikkö Finian Joyce Leitrim County Councilista, joka on BFireSafe@School-hankkeen irlantilainen pääkoordinaattori.

BFireSafe@School-hanke kokoontuu 28.–29.3. Helsingissä, ja osanottajat seuraavat torstaina Uudenmaan NouHätä!-aluekilpailuja. Aluekilpailut järjestetään torstaina 28.3. yhteensä 13 paikkakunnalla.

Palomiehet ja turvallisuuskouluttajat ovat kiertäneet kouluissa opettamassa, miten omaa ja lähipiirin turvallisuutta voi parantaa. NouHätä!-opetuksen jälkeen kahdeksasluokkalaiset ovat voineet muodostaa kolmehenkisiä joukkueita NouHätä!-kilpailuun. Alkukarsintojen jälkeen nyt ovat vuorossa siis aluekilpailut, joiden voittajat pääsevät finaaliin Kuopion Pelastusopistolle.

– NouHätä!-turvallisuusopetus on tavoittanut kampanjavuosien aikana 700 000 yläkoululaista. Kampanja on varmasti parantanut paloturvallisuutta Suomessa, sanoo kampanjan alusta asti mukana ollut NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen SPEKistä.

Media on tervetullut seuraamaan aluekilpailuja. Toimittajia pyydetään ilmoittamaan tulostaan etukäteen pelastuslaitoksen yhteyshenkilölle. Yhteystiedot ovat alempana.

Lisätietoja:
BFireSafe@School-hankkeesta: erityisasiantuntija Taina Hanhikoski, 040 590 8002
NouHätä!-kampanjasta valtakunnallisesti: NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen, 046 949 9545

NouHätä!-aluekilpailuista seuraavilta henkilöiltä:

Helsinki sekä Itä-, Länsi- ja Keski-Uusimaa: turvallisuuskouluttaja Paula Luuri, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, 040 171 5457

Pirkanmaa sekä Kanta- ja Päijät-Häme: toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Heikkinen, Hämeen Pelastusliitto, 041 548 9148

Varsinais-Suomi: koulutusmestari Juha Karjalainen, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, 040 660 4725

Satakunta: riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival, Satakunnan pelastuslaitos, 044 701 1521

Keski-Suomi: aluepalomestari Markku Mantere, Keski-Suomen pelastuslaitos, 0400 649 106

Etelä-Savo: palotarkastaja Juha Kauppinen, Etelä-Savon pelastuslaitos, 044 794 3761

Pohjois-Savo: turvallisuuskouluttaja Matti Arppe, Pohjois-Savon pelastuslaitos, 044 718 8145

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala: toiminnanjohtaja Veli-Matti Aaltonen, Kaakkois-Suomen pelastusalanliitto, 044 366 0215

Pohjois-Karjala: koulutuspäällikkö Tero Kuittinen, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, 0400 578 834

Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alue: erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen, SPEK, 040 169 8818

Oulu-Koillismaa, Jokilaaksot ja Kainuu: palomestari Esa Kaikkonen, Jokilaaksojen pelastuslaitos, 044 429 6015

Lappi: palotarkastaja Tuomas Korhonen, Lapin pelastuslaitos, 0400 333 650