EtusivuAjankohtaistaTiedotusvälineetTiedotearkistoSuomen suurin suuronnettomuusharjoitus on keskiviikkona
Lehdistötiedotteita aiemmin
4.3.2019

Kouvolassa tunnelma tiivistyy

Suomen suurin suuronnettomuusharjoitus on keskiviikkona

Kouvolassa käynnistyy keskiviikkona 6.3. Suomen suurin suuronnettomuusharjoitus, johon on kutsuttu mukaan kaikki Kouvolan asukkaat kotona ja työpaikoilla. Tavoitteena on, että ihmiset osaavat suojautua kaasuvaaratilanteessa sisälle ja sulkea ilmanvaihdon. Puhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi -sovellus, jota testataan harjoituksen aikana ja jonka kautta todellisessakin tilanteessa annetaan viranomaisen vaaratiedote.

Kemikaalirekka.jpg

Suuronnettomuusharjoituksen aiheena on myrkyllisen aineen leviäminen ulkoilmassa, minkä vuoksi Kouvolan seudun viranomaiset järjestävät oman suuronnettomuusharjoituksensa. Kouvolan kautta kulkee merkittävä osa Suomen rautateiden vaarallisten kemikaalien kuljetuksista, mikä tarkoittaa, että kemikaalionnettomuuden uhka on todellinen.

Työpaikoilla ja kodeissa on tärkeintä harjoitella nopeaa sisälle suojautumista ja ilmanvaihdon katkaisemista. Harjoitus on onnistuessaan todella nopea ja vaivaton, ja parhaimmillaan se on hoidettu noin minuutissa.

– Harjoitusta ei tarvitse jännittää, sillä todennäköistä on, että sen aikana havaitaan ongelmia ja puutteita, sanoo koulutuspäällikkö Ira Pasi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Tarkoitus onkin, että ongelmakohdat löydetään, jotta ne voidaan korjata kuntoon siltä varalta, että todellinen suuronnettomuus tapahtuu.

Ilmanvaihdon katkaiseminen on haasteellisinta

Koska kiinteistöhuolto ei voi sulkea kaikkien rakennusten koneellista ilmanvaihtoa, on vaaratilanteessa jokaisen osattava tehdä se itse. Tämä on ihmisten turvallisuuden kannalta ratkaisevin ja myös haasteellisin osuus. Tärkeää on myös tiedottaa asiasta läsnäolevia työntekijöitä, asiakkaita, vieraita, potilaita ja muita rakennukseen sisälle suojautuvia ulkopuolisia henkilöitä: ” Tässä kiinteistössä on ilmanvaihto nyt pysäytetty. Olet sisällä turvassa.”

Esimerkiksi Äänekoskella vuonna 2017 tapahtuneen varastopalon jälkeen tehdyn kyselyn tuloksista kävi ilmi, että suurin osa vastaajista ei voinut toimia ohjeistuksen mukaisesti, sillä julkisissa tiloissa tai työpaikoilla ihmisillä ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa ilmanvaihtoon, osa oli epätietoisia siitä, oliko kiinteistöhuolto jo hoitanut asian, jotkut eivät osanneet ja osa ei ollut edes kuullut vaaratiedotetta.

Myös aiemmat kokemukset harjoituksista ovat osoittaneet, että ilmanvaihdon pysäytys ei aina toimi moitteettomasti ja joskus ilmanvaihto ei käynnistykään harjoituksen jälkeen kuten oletettiin.

Näin ollen työpaikoilla tulee hyvissä ajoin etukäteen selvittää, mistä kiinteistön ilmanvaihto
sammutetaan ja varmistaa, että henkilökunta pääsee sen esteettä tekemään. Kodeissa on hyvä opettaa myös perheen koululaisille, miten ilmanvaihto katkaistaan.

Lisätietoja:
Kaasuvaaratilanteen ja suuronnettomuusharjoituksen toimintaohjeet

12 harjoitukseen liittyvää yleisintä kysymystä ja vastausta
 
Koulutuspäällikkö Ira Pasi, 040 595 4140